miércoles, 6 de octubre de 2010

Có bagaño a voltas

Teño que darlle as grazas a Canedo por deixarnos ver esta estampa de fai tantos anos. Esta, como outra que puxemos fai uns días, tamén é das vendimas do ano 1962, en Francelos, na adega do seu sogro, "O Carballal".
Están a descargar o bagaño da prensa, e como vedes se traballa arreo. Son tres homes os que fan esta labor, pero seguro que haberá algún máis por ali.
Cando a uva está ben compactada pola prensa hai que darlle duro ó sacho para poder sacala, acababas derreado, e xa non vos conto o que é facer este traballo nas grandes adegas. O bagaño entraba mediante unha cinta transportadora nos silos que o ían a almacenar ata que se fixera o augardente, e nós, cuns sachos, tiñamos que ir esparexendo, pisando e acomodando en toda a superficie do silo para que entrase máis. A operación faciamola cuns potentes ventiladores que renovaban o aire, senón alí non aguantabas nin un cuarto de hora. Só recordo que acababas esfolado. Nunha das adegas, cuio nome non ven ó caso, con dezasete anos aguantei tres días. Era doce ou máis horas cada xornada dándolle ó sacho.
Era un traballo penoso e mal pagado. Supoño que alguén debeu de influir por detrás, para que soubese o que era traballar.



No hay comentarios:

Publicar un comentario